10 éves a prog.hu

Keresés
Hírlevél

ASPC#C++CSSDelphiFlashJavaJavaScriptPascalPerlPHPPythonuniPaaSVisual BasicVisual C++  »    
nyitotta: Ivn, idő: 2012.05.06., moderátor: moderator
  Értesítés változás esetén Felvétel kedvencekhez Küldés emailben
Sorrend:
Időzóna:
Blokkméret:
Oszd meg!
»tovább...
prog.pmmf.hu, jól gondolom, hogy ez pécsi illetésű domain volt? Vagy nagyot tévednék? Pollack Mihály Műszaki Főiskola? előzmény
Én alapítótagja vagyok a prog.hu minden nyomtatott, CD-s majd online formában megjelenő elődjének. Csak eredetileg - még a szóban forgó tíz-tizenkét év előtti időben - nem én fogtam össze a szerzőcsapatot. Aztán aki addig csinálta ezt, annak más elfoglaltsága akadt, úgy hogy átvettem tőle a dolgot még valamikor 2001 tavaszán.

"Regnálásom" ugyanakkor nem sokáig tartott, mert - köszönhetően a dotcom lufi nem sokkal korábbi kipukkadásának - 2001 végére beszakadt a magyar informatikai lappiac is, aminek többek között mi is áldozatává váltunk. Egy ideig próbáltunk új kiadót találni, de a legtöbben nem tartották hasznosításra érdemesnek az ötletet és a koncepciót*. Ekkor jött (ill. hát kizárásos alapon maradt) az ötlet, hogy akkor saját szakállra, webes formában folytassuk tovább, ill. az addigi cikkarchívum helyén indítsunk egy valódi közösségi portált a ma már jól ismert és evidens funkciókkal.

A végül általam megálmodott és megvalósított prog.hu kb. fél évvel későbbi megszületését az elődökben dolgozó szerzők közül már csak kevesen élték meg. Mármint szerzőként, tehát nem haltak meg - csak egyszerűen pusztán lelkesedéséből és megszállottságból a legtöbbjüket már nem érdekelte a dolog. (Persze tisztelet a kevés, ám annál inkább elismerésre méltó kivételnek.)

A másik oldalon azért töménytelen saját munkával és egyéb erőforrással, és persze hála az ugyan csak alkalmanként, de azért rendszeresen "beeső", rövidebb-hosszabb ideig az oldal működésében, tartalmi bővítésében tudatosan vagy jobb elfoglaltság híjján segédkező szakembereknek köszönethetően azért csak sikerült a magyar informatikai szakpiac meghatározó, a saját területén vezető portálját felépíteni és fenntartani, amely mára egyértelműen befolyásosabbá, ismertebbé és látogatottabbá vált, mint az összes - sokszor milliárdos nemzetközi óriáscégek és kiadók által indított - hasonszőrű szakmai kiadványok bármelyike.

*A sors fintora ill. hát erről az oldalról némi elégtétel is volt azért látni, hogy az elkövetkező néhány évben ezen kiadók és újságok, akik legtöbbje túl jónak tartotta magát ahhoz, hogy a mi - általuk hobbistának és komolytalannak tekintett, de a valóságban leginkább csak abszolút nem értett - tartalmainkkal is foglalkozzon, szinte kivétel nélkül mind csődbe mentek és megszűntek, akik pedig mégis túléltek, azok piaci jelentősége is bőven a későbbi prog.hu-é ill. az abból kinőtt pcforum.hu-é alá süllyedt. előzmény
Remélem nem túl indiszkrét a kérdés, de amúgy neked mióta van közöd az oldalhoz?
Már a régi Magyar Programozási Oldalakat is te vitted, vagy pedig csak később került hozzád, és az átkerülés utáni fejlesztés eredménye lett a mai prog.hu?

Viszont így megoldódott a számomra sokáig érthetetlen dolog, hogy miért van az, hogy a legtöbb cikk szerzője nulla hozzászólásos előzmény
Engem nem zavarna, ha 3-4 születésnapja lenne az oldalnak egy évben.

Szép kacifántos egy története van amúgy, szép filmet lehetne forgatni belőle előzmény
A dolog ennél kicsit bonyolultabb. A prog.hu domain maga valóban már 2000-ben is létezett, csak éppen
1. nem ez volt az oldal neve, hanem Magyar Programozási Oldalak
2. nem önálló publikáció volt, hanem mindössze egy tükörszerver volt a korábban eredetileg máshol (pc-x, pc world) megjelent cikkeinknek, ami pusztán azért létezett, hogy azok is olvashassák a szóban forgó anyagokat, akik eredeti megjelenési helyükön, a CD-mellékleteken nem látták azokat. (ezek a cikkek később az eredeti kiadóval létrejött megállapodás értelmében és engedélyével át lettek véve az új oldalra. ezért szerepelnek 2002. előtti, sőt, 1996-os dátummal is cikkek az oldalon; mert hogy az az adott cikk első megjelenésének időpontját jelenti. ugyanakkor pl. 1996-ban még az előbb vázolttól is teljesen eltérő, más keretek között - papíron, saját kiadásban - jelentek meg azok a cikkek, szintén nem a prog.hu-n és nem annak részeként, függetlenül attól, hogy ma már itt lelhetők fel)
3. a fentivel összefüggésben a 2002 májusa előtt a www.prog.hu cím alatt elérhető - eleve nem is prog.hu-nak hívott - oldalon nem voltak se hírek, se fórum, se tudástár, se levéltár, se wiki, se hírlevél, se semmi. (egyedül valami "phorum" nevű vendégkönyvszerű szörnyűség volt rajta, amiben volt kb. párszáz hozzászólás összesen a két év alatt, amíg így működött az oldal - de ebben is csak gyakorlatilag a cikkekhez kapcsolódó kérdések voltak. ezek a hozzászólások egyébként pont ebből adódóan nem is lettek átvéve; tehát ezen a vonalon is élesen elválik az ami akkor volt attól, ami 2002. májusában indult el).

Ez az előzményoldal egyébként nem a prog.hu beregisztrálásával jött létre 2000-ben - amit az akkori domain-liberalizáció tett lehetővé -, hanem már korábban is működött a prog.pmmf.hu cím alatt és a már említett "Magyar Programozási Oldalak" néven 1998 végétől. Ez volt az ami végül át lett költöztetve a prog.hu alá amikor végre lehetővé vált saját domain regisztrálása bárki számára - de akkor se tartalmilag, se formailag semmi nem változott rajta.

A "prog.hu" ezen a néven és ebben a formájában (és itt most elsősorban funkcionális és tartalmi dolgokra gondolok, nem a konkrét külső megjelenésre) ahogy ma ismeri mindenki - ti. hogy egy közösségi fórumot és egy önálló portált, publikációt képez - bizony 2002. május 5-én jött létre és indult el. Innentől kezdve publikált saját, eredeti anyagokat, innentől kezdve funkcionált közösségi fórumként, és nem utolsó sorban innentől kezdve volt "prog.hu" a neve.

Nyilván a prog.hu-t össze lehetett volna mosni az előzményoldallal, és nyilván az én helyemben a hasonszőrű portálgazdák közül sokan meg is tették volna - hiszen annál komolyabbnak tűnik valami, minél régebbi számot tud felvonultatni az alapítási éveként. Én azonban a fentiek tükrében nem tartottam korrektnek ezt a megközelítést, hiszen egyértelmű, hogy a 2002. májusa előtti valami, bár bizonyos értelemben elődjét képezte, de nem "a prog.hu" volt.

Ezért indul az "időszámítás" a szóban forgó, ominózus dátumtól. Ezért "csak" 10, és nem 16 vagy 17 éves a prog.hu - függetlenül attól, hogy az egész kezdetei ilyen messzire nyúlnak vissza ill. egyes elődjeitől "megörökölt" cikkei ilyen régről származnak. előzmény
Na, meg is van az egyik régi cikkem... :)

http://prog.hu/cikkek/470/A+UNIX.html
szerző: Frank O'Yanco, idő: 2001.03.19., értékelés: 5 (8 szavazat)

Szóval valóban zavar van az erőben a tíz éves évfordulóval... :)
előzmény
Zavart érzek az erőben

Nincs túl nagy zavar, a webarchive sok esetben aktuális tartalmat húz le, vagy pótol későbbi tartalommal, ha nem tudta lehúzni a teljes oldalt.

Itt vannak például 2001-es cikkek:
http://web.archive.org/web/200102011453/http://prog.hu/

Ott zümmögött a prog.hu az tanszéken, még én is írtam annó cikkeket (prog.hu-ra és a ProgWorld-be is), ahogy ezt évfolyamunkból többen is tettük... :)
előzmény
Oszt nem csak én emlékszem így, hanem a webarchive is: http://wayback.archive.org/web/*/http://prog.hu

Zavart érzek az erőben előzmény
web_archive.png
Ööö... izé... melyik prog.hu 10 éves? Mert határozottan emlékszem 2000-ből is némi prog.hu portálszerű dologra...

Oszt nem csak én emlékszem így, hanem a webarchive is: http://wayback.archive.org/web/*/http://prog.hu
Húha, tényleg le akarjátok cserélni? Minek? Ez a prog.hu, nem divatmagazin. Persze ha emu boots -ot is el akartok adni, felőlem... előzmény
Én meg azt mondom, hogy cseréljük le. előzmény
Ismerve magamat, én már most könyörgök, hogy nehogy lecseréljétek a mostani rendszert (és maradjon ez a dizájn) előzmény
Miért nem csináljátok meg olyanra az oldalt, hogy legyenek választható template-ek? Akkor lehetne beküldeni egyedi template-eket és akkor lehetne így is bővíteni az oldalt.
Na, ez az ami biztos nem lesz megcsinálva. Aki nagyon akarja, úgyis át tudja szabni. De, hogy még mi fecceljünk energiát valamibe, amiből aztán csak szívás és reklamáció van később (ti. amikor mondjuk egy enyhébb átdolgozás után szétesik az oldalkép, mert ugye az egykori téma már nem illeszkedik az új tartalomhoz)... na, ez kicsit merész gondolatkísérlet. előzmény
Mondjuk ezt így nem mondtam közvetlenül egyik ilyen panaszkodó ismerősömnek is, de valóban, nagyon sokan azt hiszik, akik flame-et kapnak, hogy ez egy házifeladat megoldó portál.

Sting! Miért nem csináljátok meg olyanra az oldalt, hogy legyenek választható template-ek? Akkor lehetne beküldeni egyedi template-eket és akkor lehetne így is bővíteni az oldalt. Még egy ok, hogy regisztráljanak az olvasók, mert akkor lehet személyre szabni az oldalt. Mint az enkór-on. előzmény
Ez gyors volt. előzmény
Én ugyan nem tévedtem el, de ha már úgyis változtatva van, akkor lehetséges az, hogy a hírekhez több tétel kerüljön ki? Hely van még lefelé bőven.
A másik, hogy a hír dátumát vissza lehet rakni?
Köszönöm előre is, ha megoldható. előzmény
Azért azt meg kell hagyni, hogy prog.hu, mi így szeretjük, csak CSERÉLJETEK DIZÁJNT!!!
Na, majd csak figyeld meg a frissítés után a "rakjátok vissza a régi designt" kommenteket! Hiszen már most is van aki már csak attól is menthetetlenül eltéved az oldalon, hogy kikerül pár képecske a hírek mellé... előzmény
Hali!

Ezek szerint te már tudsz valamit...

Valamit tudok...

És akárkinek említem a prog.hu-t - nem bántásból - mind azt mondja, hogy ne itt kérdezzek, mert itt az emberek mérhetetlenül bunkók.

Szerintem, ez "enyhén" túlzó általánosítás. Persze, akadnak az átlag ingerküszöb "feletti", pikírt, néha tényleg bunkó hozzászólások is (lehetőségeink, időnk, energiánk függvényében előbb-utóbb moderálásra kerülnek), azonban - ha megfelelő alázattal és hozzáállással fordul a fórumhoz, akkor - túlnyomórészt választ kap mindenki a kérdésére/problémájára. Az egyre inkább jelenlévő ide-a-megoldást-most-azonnal-mert-nincs-kedvem-keresni-és-utánajárni attitűd ellen meg semmi nem véd.

előzmény
Hát jó, de ez már csak szakmai ártalom nálam, hogy annyi table-ös oldalt kell karban tartanom, hogy ha egy oldalra felmegyek akkor automatikusan nyomok egy CTRL+U-t( forrás megtekintése - nem, nem a fazékban levő vízre gondoltam ) és ha meglátok egy table dizájnos oldalt, akkor már rögtön tikkel is a jobb szemem.

Ezek szerint te már tudsz valamit, Netangel! Belátsz a kulisszák mögé?

Offtopic: A statisztikába ugye nem számolta bele Sting a flame-eket? Az is legendásan nagy ezen az oldalon. És akárkinek említem a prog.hu-t - nem bántásból - mind azt mondja, hogy ne itt kérdezzek, mert itt az emberek mérhetetlenül bunkók.

Azért azt meg kell hagyni, hogy prog.hu, mi így szeretjük, csak CSERÉLJETEK DIZÁJNT!!! előzmény
Hali!

Nem akarok majomkodni egy jubileumon, de 2012-t írunk. Mikor hagyjátok már el...

Az info-grafikán Az elmúlt egy évtized legjelentősebb mérföldkövei "rovatban" a legutolsó bejegyzés (Rengeteg meglepetés és újdonság a megújuló prog.hu-n) reménykedésre adhat okot.

előzmény
Nem akarok majomkodni egy jubileumon, de 2012-t írunk. Mikor hagyjátok már el végre ezt a rettenetes table dizájnt? Szép szögletes és sematikus és főleg KOCKÁK járnak ide, de hát na. 2012, css3, html5, stb. Az, hogy egy háttércsere lett, attól még ugyanolyan natúr a kinézete az oldalnak. És szerintem jópofa feature lenne az is, ha lelopnátok a stackoverflow oldaláról a tudástárhoz azt, hogy lehet egy választ +1 és -1-ezni és eszerint jelenik meg a leghasznosabb komment( csak egy ötlet ).
Bár még csak nemrég csatlakoztam(igaz,régebb óta ismerem már a fórumot) én is boldog születésnapot kívánnék!
Hogy eltelt ez az elmúlt 10 év... sajna az elmúlt években már nem volt időm az oldalra, de azért jó látni hogy még mindig folyik itt az élet, bár a régi arcok közül nagyon kevés embert látok fent.

Egyébként valami buli nem volt/lesz?
Jó kis oldal ez, boldog szülinapot! :)
10 éves a prog.hu, de ettől még valami frissebb és naprakészebb híreket tehetnének a könyvajánló részhez.

Covers PHP 4, the latest version of the language >> tovább

jó hogy nem már azt írják, hogy pár nap és a holdra szállnak...
2002_es_hir.jpg
Sokat tanultam az oldalon, sokan segítettek és én is szívesen segítettem azoknak, akiknek szükségük volt.

Véleményem szerint az oldal dizájnja jó. Így egyedi, nem baj, hogy nem a világ legmodernebb oldala.
Nem venném jó néven, ha gyakran változtatnák a dizájnt. Így szoktam, így szoktuk meg, úgy gondolom így jó, tudjuk mi hol van.

Új funkcióknak viszont örülnék:
- hozzászólás értékelése
- picit észrevehetőbb input gombok (pl. "új hozzászólás" ne az oldal alján legyen)
- lehessen egyszerre több üzenetet törölni pl. egy checkbox-xal; vagy egy "összes üzenet törlése" gombbal
- színes forráskódok

Üdvözlettel: Lord P.
avengers? előzmény
Boldog X.-t!
Szeretek ide járni.
A kezdőknek kitartást, sok sikert kívánok. És minden tiszteletem a Mágusoké!
Ahogy nézegettem a statisztikákat, az jutott eszembe, hogy mi lenne ha 'xy' tag profil oldalán valamilyen formában látni lehetne az elfogadott tételek számát. Vagyis, úgy értem, hogy a megoldott problémák számát. Értitek?
Azonosító: xy
Regisztrált: 2003.01.01.
Általa megoldott témák: 10   

Valami ilyenre gondoltam...
Tudom, hogy van egy listbox ahol le lehet lapozni a lista végére..
Tudom ki az a Gordon Sumner, de így nem lehet szóviccet csinálni belőle. előzmény
Oszd meg!