| Témaindító hozzászólás: |
| Webprogramozással és -designnal szeretnék foglalkozni. Sokaktól azt hallottam, hogy nem sokat érnek ezek a tanfolyamok. Csak lesz egy papírom amit használhatok WC papírnak. Ez igaz? Alapszinten már tudom a PHP-t és MySQL-t, az XHTML-t, CSS-t és PhotoShop-ot még jobban. Már csináltam weboldalakat. Érdemes elvégezni akkor ilyen tanfolyamot? Nyíregyháza körül szeretném valahol, ha igen. Max. Debrecen, de az már nem lenne túl jó. Amúgy külföldi vagyok, de ha találnék munkát, akkor mennék Magya.. |
| Watcher válasza imolnar (08:59) hozzászólására | előzmény | privát | 2012.07.09. 09:17 | válasz |
| imolnar válasza Morzel__ (11:08) hozzászólására | előzmény | privát | 2012.07.09. 08:59 | válasz |
| Szerintem sem. Gondolom azok szerint igen, akik nem tudnak programozni, viszont megprobálják mégis eladni a munkaerejüket. | |
| Kufi | privát | 2012.07.09. 08:08 | válasz |
| Én jelenleg is egy ilyen tanfolyamra járok.Nemhiszem, hogy később sokra megyek majd a papírral amit ad, de szerencsére jó iskolát választottam.Tényleg mindent tanulunk ami webprogramozással kapcsolatos, egy kis hálózat ismeret és rengeteg c#-ot tanulunk.Én csak azért kezdtem el mert középiskola után nem tudtam, hogy merre tovább.Viszont sok olyan dolog volt amit nekem kellett magamtól kellett megtanulnom, mert a suliban elvárták, hogy tudd viszont nem is beszéltünk, a tanár szerint ez alap dolog és nézz utána, ha tudni akarod mert nincs elég óránk, hogy ő elmagyarázza. | |
| LC válasza M.Seal (18:14) hozzászólására | előzmény | privát | 2012.07.08. 11:32 | válasz |
| Attól függ mikor. 10-15 éve még egyszerűbb volt kezdő webfejlesztőnek lenni. Másrészt, most kérdezett meg egy ismerős, hogy a vejének nem tudnék-e melót szerezni, most végzett el egy OKJ-s webprogramozóit. Kérdeztem a gyerektől, hogy akkor mihez is ért ? Leginkább html-t szerkesztettek, de volt egy kis javascript is, és némi PHP. MySQL ? Visszakérdezett, hogy mi is az... Én nem jártam ilyen tanfolyamon, de erősen kétlem ezek után, hogy az itt szerzett tudással bárki is _ma_ el tudna helyezkedni. | |
| Morzel__ | privát | 2012.07.08. 11:08 | válasz |
| Annyit akartam írni csak hogy nem de azt írta ki hogy túl rövid a hozzászólás. Nem. | |
| Watcher válasza M.Seal (18:14) hozzászólására | előzmény | privát | 2012.07.08. 01:02 | válasz |
| "...bármilyen munkának nagyjából a fele pszichológia és kommunikáció..." Az igaz! Mondjuk én szociálpszichológiának mondanám. A pszichológia olyan elméleti jellegű inkább. Most ezért a szakma művelői biztos megköveznek. Egyébként 60-ért 12 órázni... Az helyett tényleg jobb. Én még sose dolgoztam ilyen helyen, elképzelni sem tudom, milyen lehet 60e-ért dolgozni. Minden tiszteletem azé, aki ezt képes hosszú távon elviselni. Szerintem nem szabadna senkinek sem rabszolgának lennie. | |
| M.Seal válasza Watcher (00:19) hozzászólására | előzmény | privát | 2012.07.07. 18:14 | válasz |
| 30 év felett belevágtam és jó ötlet volt. Tudod nettó 60-ért 12 órázni valami gyárban, vagy 250-350 ért melózni egy légkondis irodában kötetlenül nem mindegy. Élettapasztalat az az, hogy az ember dolgozott már munkahelyen emberek között és nem egy antiszociális egyetemista, akit úgy kell baltával kifaragni, hogy használható legyen valamire. | |
| R2-D2_ | privát | 2012.07.07. 14:11 | válasz |
| Ha nincs munkád és a felsőoktatásban sem tanulsz, akkor regisztrált munkanélküliként "ingyen és bérmentve" járhatsz tanfolyamra, sőt még keresetpótló juttatást is kapsz így. Bár, külföldiként nem tudom, hogy ez járna-e. (Vagy mi kell hozzá. Kettős állampolgárság? ) Munkaügyi központban tudnak erről tájékoztatást adni. (A válság kezdete óta viszont ilyen tanfolyamból is kevesebb van.) Én jó nevű egyetemen is és OKJ-s tanfolyamon is tanultam programozást (igaz, nem webfejlesztést konkrétan, hanem általános programozói ismereteket), és nem tartom annyira nagyon rossznak az OKJ-t. Azt gondolom, hogy hatékonyabb volt összességében, mint az egyetem, viszont lényegesen rövidebb. Valószínűleg iskolája válogatja, nálunk a tanárok egy része egyetemről átjáró oktató volt, mások pedig a versenyszférában dolgozó programozók ill. rendszergazdák voltak, akik emellett tanítottak is. Életem legjobb tanárával is ezen az OKJ-s tanfolyamon találkoztam. (Amúgy gyenge tanárok, felesleges(nek tűnő) tantárgyak mindenhol vannak.) A fő különbség a terjedelem (az OKJ-n már végképp csak az alapok alapjait rakják le, jó esetben), a képzés gyakorlatiassága (OKJ-n nincs annyi elméletieskedés, és talán több a versenyszférában dolgozó, nem annyira "kutató beállítottságú", hanem inkább gyakorlati ember az oktatók között), ill. az odajáró diákok tudásszintje. (OKJ-n szinte semmi szelekció nincs.) | |
| nova76 válasza Watcher (00:19) hozzászólására | előzmény | privát | 2012.07.07. 08:55 | válasz |
| Az attól függ. Ha eddig semmi szakmája sem volt, akkor most majd lesz. Igaz, hogy a piac kicsit túltelített, különösen kezdő webprogramozóból, tehát állása ettől még nem lesz. Sok sok időt fog lehúzni olyan cégeknél, akik fillérekért alkalmazzák, mire eljut egy olyan fizetéshez, ami a magyarországi átlaghoz képest felülről korlátos. Én a helyében inkább esztergályosnak tanulnék, vagy gáz-, esetleg vízvezeték szerelőnek. Ha pedig még angolul is tud és nem irtózik a külföldtől, akkor javasolnám szakács tanfolyamot (28e fontos fizetés Angliában sem rossz). Ezek általában gyorsan megtérülő és hasznos iskolák és papírok. De van még pár ilyen. Épp a minap volt erről szó, hogy a hiányszakmák tanulásáért még fizetnek is valami 30e Ft ösztöndíjat is. A webprogramozó OKJ-t sehol sem említik a hiányszakmák között. Olyan webprogramozó, aki OKJ nélkül nem tud elhelyezkedni, az azzal sem fog tudni. Több pénzt nem fog keresni vele. Maximum valami olyan cégnél lehet előnyös, ahol előírás a szakirányú végzettség. De általában a szakmaiatlan elvárások mellett ez is ott szokott figyelni, tehát az ilyen helyek eleve kerülendők. | |
| Árnyék válasza d4mi3n.hu (09:55) hozzászólására | előzmény | privát | 2012.07.07. 00:42 | válasz |
| Micu is tanít OKJ-s tanfolyamokon, szal mindig óvatosan az általánosításokkal! | |
| Watcher válasza M.Seal (22:32) hozzászólására | előzmény | privát | 2012.07.07. 00:19 | válasz |
| "Az élettapasztalat jól jöhet, főleg, ha nem kell sokat fizetni." Ez olyan ellentmondásnak hangzik. 40-en túl belevágni egy szakmába, ami már egy lerágott csont. Beállni a kommerszbe 40 évesen, az valahogy nem egy élettapasztalat szerintem. Ez csak az én véleményem, felőlem nyugodtan csináld, ha jó ötletnek tartod.;) | |
| Turismoo válasza M.Seal (23:17) hozzászólására | előzmény | privát | 2012.07.06. 23:40 | válasz |
| PHP 21 nap alatt? Én csak C# és Perl-t találtam ebből. | |
| M.Seal válasza Turismoo (23:12) hozzászólására | előzmény | privát | 2012.07.06. 23:17 | válasz |
| Nekem első munkahelyemen a kezembe nyomtak egy PHP 21 nap alatt című könyvet, erre volt kb 2 napom és már kezdtem is dolgozni. Utána adtak fokozatosan nehezedő feladatokat és belejöttem. Persze az OOP és egyéb tudás meg volt és C# hobbi szinten kb 1 évig. Szerintem csak el kell tudni adni magad, engem egy szakmai blog alapján keresett fel az első cég, onnantól már könnyen mentem tovább. | |
| Turismoo | privát | 2012.07.06. 23:12 | válasz |
| Megtanulom még jobban még a PHP-t és JavaScript-et és akkor talán elmegyek Bp-re "szerencsét próbálni". | |
| M.Seal válasza belagezapista (13:56) hozzászólására | előzmény | privát | 2012.07.06. 22:32 | válasz |
A pályakezdők is alig találnak, akkor szerinted majd egy más szakmával rendelkező, feltehetőleg már 40 fölötti ember elvégzi a levelező szakot vagy a tanfolyamot, még ha képzi is mellette magát(sokan nem teszik), majd könnyedén munkát talál? Attól függ milyen pozícióra és melyik céghez. A pályakezdők általában agyoniskolázott suhancok, akik még nem dolgoztak munkahelyen, csak vizsgázgattak. Az éles szoftverfejlesztés messze nem abból áll, hogy ki tud gyorsabban megoldani egy matematikai képletet. Az élettapasztalat jól jöhet, főleg, ha nem kell sokat fizetni. | |
| uruk válasza belagezapista (14:50) hozzászólására | előzmény | privát | 2012.07.06. 21:48 | válasz |
| ...de 180 fokot fordulni nem nagyon lehet. De lehet. | |
| boj válasza belagezapista (14:50) hozzászólására | előzmény | privát | 2012.07.06. 15:08 | válasz |
| Itthon JATE (most SZTE) progtervmat, tíz éve. Két részre szedném az ott kapott tudást: - készségek. akit egyszer alapos matekkal megformáznak, az képes lesz elég szigorú feltételek és magas absztrakción gondolkodni, igazi svájci bicska minden fejlesztésnél. - gyakorlat. harmadévtől voltak érdekes kitekintések akár képfeldolgozás, akár enterprise Java irányokba. egyik sem volt túl mély, de kiindulásnak tökéletes, és akit ami érdekelt (bár az évfolyam felét sztem semmi sem, csak tévedésből járt oda) már ott meg tudta túrni. közösségi és üzleti projektekben pedig első évfolyamtól részt vettem, ez a kettő együtt pedig eléggé meghálálta magát. tény azonban, hogy német egyetemen ennél is ütősebb tárgyaim voltak, pédául Gamma munkatársaitól dpt tanulni elég inspiráló:) | |
| belagezapista válasza boj (14:32) hozzászólására | előzmény | privát | 2012.07.06. 14:50 | válasz |
| "40 év felett teljesen szűzen az informatika felé fordulni elég merész imho." Így van, de szerintem ez a szakmák 90%-ára igaz. "Vannak más szakmák, ahol a középkorra felhalmozott egyéb tapasztalatok, tulajdonságok jobban használhatóak." De mik ezek? Mert talán ha mondjuk határterülete az illető korábbi szakmájának (pl. programozóból rendszergazda), akkor oké, de 180 fokot fordulni nem nagyon lehet. "hozzászólásaidból amúgy érzek egy elég erős egyetem/fősuli ellenzést, ez talán sok képzésre igaz, de én speciel hazai és német egyetemen elég ütős, közvetve és közvetlenül használható tudást is kaptam." Melyik hazai egyetemre jártál? Mert én amellett, hogy saját tapasztalataim alapján írom, legfeljebb olyan véleményeket hallottam másoktól, hogy adott némi alapot, de főleg csak olyanoktól, akik előtte 0-ról indultak. | |
| boj válasza belagezapista (13:56) hozzászólására | előzmény | privát | 2012.07.06. 14:32 | válasz |
| 40 év felett teljesen szűzen az informatika felé fordulni elég merész imho. Vannak más szakmák, ahol a középkorra felhalmozott egyéb tapasztalatok, tulajdonságok jobban használhatóak. hozzászólásaidból amúgy érzek egy elég erős egyetem/fősuli ellenzést, ez talán sok képzésre igaz, de én speciel hazai és német egyetemen elég ütős, közvetve és közvetlenül használható tudást is kaptam. mindemellett sztem is tény, hogy egy gyenge szakon elvesztegetni öt évet úgy, hogy az ember saját maga/barátaival/közösségben nem fejleszt, ez elég gáz. ha van ilyen, azt nem is értem minek meg IT szakra...csajozni nem lehet vele, középszerűként sok zsét sem keres, ha nem motiválja akkor pedig még utálni fogja a tanulást. | |
| belagezapista válasza boj (11:25) hozzászólására | előzmény | privát | 2012.07.06. 13:56 | válasz |
| A pályakezdők is alig találnak, akkor szerinted majd egy más szakmával rendelkező, feltehetőleg már 40 fölötti ember elvégzi a levelező szakot vagy a tanfolyamot, még ha képzi is mellette magát(sokan nem teszik), majd könnyedén munkát talál? De amúgy igen, az önképzésre akartam felhívni a figyelmet, az ér valamit, de önmagában semmilyen tanfolyam vagy képzés nem ér semmit. A gyakorlatban egyébként nem csak önmagában nem ér semmit, csak sok helyen elvárják, hogy legyen papír is, ezért nem árt ha van papír a tudás mellé, de a képzés az csak papír. | |
| Desann válasza Turismoo (11:23) hozzászólására | előzmény | privát | 2012.07.06. 11:47 | válasz |
| Hát figyelj...ha van 1 diplomád, akkor aztán meg végképp hülyeség OKJ-ra menned. Igazából még azoknak a cégeknek is csak dísznek kellenek a papírok, amelyek elvárják, hogy legyen vmid. Úgy is ha behívnak 99% hogy tesztet fognak veled írattatni. Ez némely cégnél ilyen trend, protokoll, hogy nah ha ide jösz legyen diplomád mert nekünk is meg van. De szerencsére azt látom kezdenek gyűlni az olyan cégek is akik a tudást nézik nem a fecniket. Hogy mi kell, hogy elindulj. Hát én annyit tudnék neked tanácsolni, hogy nézegesd az álláshirdetéseket, mik az elvárások egy pozíciónál. Pesten könnyebb munkát találni. Azt mondod csináltál már weblapokat is. Nem tom milyen szintűek, igazából nem vagyok még én se egy nagy web mágus...igencsak zöldfülű vagyok. De biztos lehet még tovább fejleszteni, még több funkcióval ellátni, még szebbé, gyorsabbá, stabilabbá, biztonságosabbá tenni. Ebben a szakmában mindig van tovább ezt már tudom. Szal szerintem feküdj rá inkább ezekre és mondom próbáld olyan irányban tenni ezt, hogy a mai munkáltató elvárásoknak megfeleljen. Ha nem is teljesen de törekedj rá. Két év alatt olyan weblapot csinálhatsz ha tényleg foglalkozol vele, hogy az csuda. Plusz van egy diplomád. Bár nem tom mit takar ez a junior szakértő....az meg hogy nem magyar...fordíttasd le. Magyar-angol azt csókolom. | |
| Turismoo | privát | 2012.07.06. 11:39 | válasz |
| Amit tudok, azt legtöbbet magamtól tanultam és amit megtanultam, azt szerintem jól tudom. De itt nem nagyon van ilyen munkalehetőség, sajnos... Ott meg hallom, hogy már mindenkinek tanulás mellett is van munkája, főiskolásoknak, egyetemistáknak... Amúgy Ukrajnában lakok. (OKJ-re nem megyek, mindenki csak rosszat mond róla, nem kockáztatom meg akkor. | |
| boj válasza belagezapista (11:00) hozzászólására | előzmény | privát | 2012.07.06. 11:25 | válasz |
| ha valaki suliban tanul és emellett masszívan külön is képzi magát, nem hiszem el h nem talál munkát. aki végigbukdácsol/puskázik egy képzést illetve csak azért megy "informatikusnak" (szakácsnak stb.) mert mások mondták, és nincs belső elhivatottsága, az meg könnyen lehet h nem. | |
| Turismoo | privát | 2012.07.06. 11:23 | válasz |
| Már elvégeztem egy főiskolát, van egy "Junior szakértő" diplomám, de nem magyar. Ezzel dolgozhatnék cégeknél Budapesten, esetleg közelebb? Csak az a baj, hogy nem tudom milyen tudás kellene ehhez, hogy elinduljak... | |
| Desann válasza belagezapista (11:00) hozzászólására | előzmény | privát | 2012.07.06. 11:22 | válasz |
| Na igen. Mondjuk maga az időtartam elég ahhoz, hogy egy tényleges erős, biztos alapot összeszedjen az ember. Sőt...ha vmire nagyon koncentrál akkor ott már nem is alap tudás van, hanem erős haladó. Hacsak azt veszük, hogy munkahelyen egy projecten 1-2 hét alatt is őrült iramban fejlődsz, akkor 1-2 év intenzív tanulással komoly szintre lehet jutni. Az egy másik dolog, hogy lassan sajnos a tanulás és az oktatás intézményei teljesen külön utakon járnak. | |
| belagezapista | privát | 2012.07.06. 11:00 | válasz |
| Egyébként ha már OKJ, a válság alatt rengeteget kerestek a felnőttképzéssel foglalkozó magániskolák, különösen az informatikai tanfolyamokat indítók. Ugyanis miközben százezrek veszítették el a munkájukat, a média azt harsogja, hogy tanulj, képezd át magad, így az átlagember elment mindenféle tanfolyamokra, pl. szakács, web-programozó, olyanokra amelyek jól hangzanak. Aztán persze ettől még állása senkinek sem lett, a pénzt viszont leperkálták. Ugyanez megy a második, sokadik diplomás képzéseknél, csak ott többnyire állami intézmények vannak. Ezekkel többnyire kitörölni lehet. Ha egy 1 éves vagy akár 2 éves web-programozó tanfolyammal piacképes tudást lehetne szerezni, amiből meg lehet élni, akkor nagyon jól élne mindenki, hiszen egy ilyet megcsinálni annyira nem nagy erőfeszítés. Ha egy pár hónapos szakácstanfolyamtól valaki szakáccsá válhatna, dettó. | |
| belagezapista válasza d4mi3n.hu (09:55) hozzászólására | előzmény | privát | 2012.07.06. 10:07 | válasz |
| Igen, igazad van, vannak még ezen felül is ritka kivételek. Egyszerűen vannak olyanok, akik oktatónak születtek, ez az elhivatottságuk, ugyanakkor programozni (vagy amit tanítanak) is tudnak/szeretnek. De mivel anyagilag ez nagyon nem kifizetődő, ha mellékest vállalnak az meg az oktatói/kutatói munka rovására mehet, ezért az ilyen ritkaság, tényleg nagy elhivatottság kell hozzá. Egy kezdő oktató ugyanis bruttó 123 ezret keres, és mire a tudományos fokozatok megszerzésével docens majd akár egyetemi tanár lesz, addig egy programozó megkeres annyit, amennyit az oktató életében nem fog. És akkor még ott van a másik oldala a dolognak, oktatni relatív kényelmes helyzet, hiszen nincs ott a kényszer, hogy újabb és újabb technológiákat ismerjen meg, és mivel relatív kezdőket oktat, ezért a programozási képességei sem fognak fejlődni, mivel nincsen komoly feedback, így hosszútávon köszönő viszonyban sem lesz a valós élettel. Nyilván ebben is van kivétel, de mondom ritka. | |
| d4mi3n.hu válasza belagezapista (09:13) hozzászólására | előzmény | privát | 2012.07.06. 09:55 | válasz |
| Vannak ritka kivételek (azon felül, amit írtál), de összességében így van, bármilyen cinikusan is hangzik. Ma az informatikával könnyen lehet munkát találni és sokat lehet keresni. Akinek nem megy, annak marad a tanítás. | |
| belagezapista | privát | 2012.07.06. 09:13 | válasz |
| Minden informatikai képzés rossz, beleértve a Bsc, Msc képzéseket is, a következő okból: Aki nem tudja, az tanítja. Mert az informatikus szakma űzésével sokkal többet lehet keresni, mint az oktatásával, miért is oktatna, aki tudja? A kivétel meg pár PHD hallgató (de a többségük sötét) vagy óraadó, akik emellett a versenyszférában is dolgoznak. | |
| uruk | privát | 2012.07.06. 08:45 | válasz |
| Semmikepp se menj OKJ-s kepzesre. En most felyeztem be egy 1 eves "gazdasagi informatikus" OKJ-s kepzest, es el kell mondanom, hogy tanulas tekinteteben ez volt eletem eddigi legrosszabb eve, es nem a sajat hibambol. A tanarokat vagy nem erdekelte a tantargy amit tanitottak volna, es igy nem tanitottak semmit, vagy kozuk sem volt az egeszhez es csak hapogtak ossze-vissza minden hulyeseget. Szoval nekem ez egy elvesztegetett ev volt, es szemelyes tapasztalat alapjan azt mondom hogy messzire keruld el ezeket a kepzeseket. Persze, hallottam mar olyat hogy vannak normalis OKJ-s kepzesek is... de minegyiket OKJ-s tanar mondta, diak meg soha. Szoval NE tanulj ilyen kepzesen soha, ha jot akarsz magadnak. Tenyleg sokkal jobban jarsz, ha otthon tanulsz. | |