Mobil apphoz Mono project vagy nem Mono project?

Keresés
Hírlevél

ASPC#C++CSSDelphiFlashJavaJavaScriptPascalPerlPHPPythonuniPaaSVisual BasicVisual C++  »    
nyitotta: haji, idő: 2012.07.15., moderátor: moderator
  Értesítés változás esetén Felvétel kedvencekhez Küldés emailben
Sorrend:
Időzóna:
Blokkméret:
Oszd meg!
Sziasztok!

A kérdésem nagyon egyszerű lenne.:)
Tervbe vettük pár ismerőssel, hogy elkészítünk egy telefonos alkalmazást. És mivel nem tudtunk még igazán dönteni abban hogy mivel is legyen lefejlesztve az alkalmazás szeretném a ti véleményeteket is kikérni ebben a kérdésben.

Szóval IPhone-ra Androidra és WP8-ra is le akarjuk fejleszteni és emiatt merült fel a mono projektnek a neve mint cross platform .net frameworkn.
Azt itt jegyezném meg, hogy az én szívemhez is a C..
A 30 napos pénzvisszatérítés mennyire megbízható? Csak mert bármi előfordulhat. :)
Halvány lila gőzöm sincs.
De mivel azért a Xamarin egy komoly cég (ők fejlesztik a "sima" mono-t is, plusz Miguel de Icaza a vezetője), gondolom nem kamu.

Persze számolni kell azzal, hogy éltek a pénzvisszatérítéssel, még egyszer valószínűleg nem vehetitek meg később.

Amit lentebb vázoltunk HTML5 megoldást nem úgy kell érteni, hogy távolról éri el a dolgokat, hanem úgy, hogy a program html5 kimenetet állít elő és azt egy böngésző komponens használatával jeleníti meg a program.

Kb mint winformsban a WebBrowser komponens.
Mi úgy vettük észre, hogy bonyolultabb formoknál érezhető lag van a transitionöknél (nem a PhoneGapet teszteltük, valami mást, de már nem emlékszem, az e-maileket meg lusta vagyok előkeresni ).

Aminek még esetleg lehet jövője, az a Moscrif.
Ez játékok fejlesztésére már most is kiválóan alkalmas, alkalmazásokra azt ígérték, hogy ősztől lesz rendes támogatás (mi addig nem tudtunk várni).
Na most hogy ebből mi fog megvalósulni, azt nem tudom, ugyanis mindig a folyamatos csúszás jellemezte őket. (Moscrifban akartuk kezdeni a fejlesztést eredetileg, ugyanis maga az ötlet és az elkészült megvalósítás nagyon jó (gyors is), csak hát a mögötte álló emberekkel van gáz. Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy elfogyott a pénzük (startup projekt)). előzmény

Először is köszi a válaszotokat.
A webes megoldásnál én is a sebességtől félek, de azért lehet kicsit jobban meglesem ezt a PhoneGap-ot. Hátha tartogat valami meglepit. Bár, ha web akkor már inkább talán ASP.NET MVC 4 és jquery mobile lenne. Nekem mindenképpen egyszerűbb lenne, mert ahhoz értek is.Mondjuk amellett szól a webes, hogy ott tényleg elég a codebehind-ot egyszer megírni, és ha jók vagyunk elég a css-ekkel trükközni.

No de most, hogy Argathron ilyen pozitívakat mondott a monotouch-ról, lehet annak is jobban utána kell néznem.
A 30 napos pénzvisszatérítés mennyire megbízható? Csak mert bármi előfordulhat. :) előzmény
Naja, nálunk is ilyesmi gondok voltak (valamint az ilyen html-es megoldásoknál a sebesség).

A Xamarin azonban az adott platform natívjára fordul (ez iOS esetében ténylegesen natív, Android esetében Dalvik).
Emellett és emiatt bővíthetőek az adott platformra írt natív librarykkel, amik így szinte teljeséggel kizárják a lenti problémát.

Persze nagyon különbözik a két platform, nem lehet tökéletes cross-platform alkalmazást csinálni, de ha úgy adja a helyzet, akkor jól jöhet. előzmény
Nekem az a tapasztalatom, hogy ezek a cross-platform cuccok egy bizonyos komplexitás felett mind elhasalnak.
Egyébként nekem is feláll a szőr a hátamon az ObjC-től, de még mindig jobb, mint hat hónap fejlesztés és százezer euró elverése után közölni a megrendelővel, hogy elölről kell kezdeni az egészet, mert XY cross-platform SDK nem támogatja Z platform múlthéten megjelent ZS verzióját. előzmény
Esetleg PhoneGap, vagy egyéb HTML alapú megoldás?
Nagyon jól használható a Monotouch, mindenképpen jobb, mint az objective-C, de ettől függetlenül még mindig nincsen meg az az élmény, ami egy desktop fejlesztésnél. Ez azonban nem a Mono, hanem inkább az Apple hibája.
Mono for Android nagyon jól használható, itt negatívumként talán csak azt tudnám kihozni, hogy még nem annyira kiforrott a dolog.

Lényeg az lényeg:
Ne képzeld azt, hogy lefejleszted a cuccot és egy-az-egyben menni fog WP8-on, iPhone-on és Androidon is.
A logika lehet, de a layout (és még pár dolog, pl System.Drawing elemei) teljesen máshogy működik a három platformon.

Hogy érdemes e belevágni? Hát most erre csak azt tudom mondani, hogy mi egy soktízezer euros projekttel vágtunk bele (persze ez még nem jelent semmit), miután sorra derültek ki a cross-platform megoldásokról hogy használhatatlanok.
Egyelőre még nem bántuk meg.

Viszont ne felejtsed el, hogy a Xamarin cuccok fizetősek, ha a cég 10 főnél kisebb, akkor is kb $500 a két fejlesztőeszköz együtt. (tesztelni tudod, de a deployhoz account kell)

Én jelenleg éppen egy közös layout engine-en dolgozok Android és iOS-ra Monohoz, amivel jobban el lehet fedni a különbségeket. előzmény
Sziasztok!

A kérdésem nagyon egyszerű lenne.:)
Tervbe vettük pár ismerőssel, hogy elkészítünk egy telefonos alkalmazást. És mivel nem tudtunk még igazán dönteni abban hogy mivel is legyen lefejlesztve az alkalmazás szeretném a ti véleményeteket is kikérni ebben a kérdésben.

Szóval IPhone-ra Androidra és WP8-ra is le akarjuk fejleszteni és emiatt merült fel a mono projektnek a neve mint cross platform .net frameworkn.
Azt itt jegyezném meg, hogy az én szívemhez is a C# áll a legközelebb és az Objective-c majdhogynem a legtávolabb:)

A kérdés az, hogy megéri-e lekódolni java-ban, objectiv-c-ben és c#-ban külön külön vagy jó annyira a mono project hogy bele lehet esetleg azzal vágni az appba?

Remélem akad itt olyan akinek már több tapasztalata van a mono projektel kapcsolatban.
Kb minden érdekelne róla, mert amit neten találni az alapján nagyon kétes a dolog.

Köszi előre is.
Oszd meg!