|
| Kategóriák: | Hardver » Nyomtatók Programozási nyelvek » C# |
| BraunX kérdése | privát | 2011.03.25. 11:35 | válasz |
| Sziasztok! Egy EPSON LQ sorozatú nyomtatót használok a C#.NET alól. Már elég jól haladok a dologgal, de az inicializálási résznél nem tudom beállítani, hogy magyar ékezetes karaktertáblát használjon. Természetesen van EPSON Esc/p2 manualom és használom az escape vezérlést, de a magyar karakterek sehogy sem akarnak megjelenni. Jelenlegi (teszt) kódom így néz ki: string s = "\x001B\x0040" // Printer RESET (Print Job Start)Valami nem kerek amúgy sem, mert a karakterek bold-ra és vissza váltása sem látható a papíron. Szerintetek mit nem csinálok jól? | |
| Riha hozzászólása BraunX (11:35) részére | előzmény | privát | 2011.03.25. 13:30 | válasz |
| de a magyar karakterek sehogy sem akarnak megjelenni Tán mert nincsenek.. A manual - ESC R n : select international character set - része utal rá? Egyébként melyik LQ mert sok van belőle (3xx - 2xxx)? | |
| BraunX hozzászólása Riha (13:30) részére | előzmény | privát | 2011.03.25. 16:31 | válasz |
| én utalásnak vettem, hogy a nyomtatóhoz letölthető manual csomag egyik dokumentuma felsorol 35 féle karaktertáblát részletesen, köztük a 852-es és a számomra legjobb ISO-8859-2 is. Sajnos ezek mellett semmiféle számozás vagy azonosító nem szerepel, így csak vaktában találgatva próbálom egyik másikat betölteni a kódomban is szereplő "Assign char. table" utasítással ESC ( t Nl Nh d1 d2 d3 . Mindemellett zavarbaejtő, hogy ugyanez a leírás az általad is említett ESC R n "Set Char. Set" utasításnál már csak 15 set-et említ, ezek között már egyik számomra érdekes sem szerepel. A nyomtató egyébként egy LQ-680-as magyarországon vásárolt és viszonylag drága darab. Emlékeim szerint már 15 éve is megoldották - igaz szervízben, vagy külön cartridge segítségével- hogy a mátrix nyomtatók minden magyar ékezetes karaktert szépen nyomtassanak. Ezek alapján szerintem elvárható, hogy a ma hazai forgalomba kerülő ilyen nyomtatókban benne legyen ez. | |
| Riha hozzászólása BraunX (16:31) részére | előzmény | privát | 2011.03.25. 17:20 | válasz |
| Emlékeim szerint már 15 éve is megoldották - igaz szervízben Valóban, egy barátom ezzel szépen keresett (bár nem lq hanem fx-es volt többnyire az alany). Ezek alapján szerintem elvárható, hogy a ma hazai forgalomba kerülő ilyen nyomtatókban benne legyen ez. Bocsi, de szvsz grafikus nyomtatásnál nincs ilyen gond, s ugye ma már ritkán használják a karakteres nyomtatást (eseted kivétel lehet). Opsz. Itt azt írják van magyar is..(Epson LQ-680 24 tűs mátrix nyomtató ) Karakterkészlet 14 nemzetközi (PC852 magyar is), 1 legal karakterkészlet, | |
| BraunX hozzászólása Riha (17:20) részére | előzmény | privát | 2011.03.25. 20:20 | válasz |
| ..szóval arra lenne szükségem, hogy milyen sorrendben és miket kell beállítani, hogy magyarul írjon? Valaki azt is elmagyarázhatná nekem, hogy mi a különbség (itt), a karakter tábla és a karakter szet között? Egyébként a belinkelt adatlapon számomra értelmezhetetlen ez "grafikus kódtábla". Ha karakteres nyomtatásról van szó, akkor hogyan kerül ide a grafika? Lehet, hogy ez csak elgépelés. | |
| Riha hozzászólása BraunX (20:20) részére | előzmény | privát | 2011.03.26. 09:45 | válasz |
| ..szóval arra lenne szükségem, hogy milyen sorrendben és miket kell beállítani, hogy magyarul írjon? Bocsi, de az adott link (az Opsz. után) magyar. Hívd fel őket, remélhetőleg elmagyarázzák mi a teendőd.. | |
| BraunX hozzászólása Riha (09:45) részére | előzmény | privát | 2011.03.28. 12:58 | válasz |
| Felhívtam telefonon az EPSON ügyfélszolgálatot. Azt mondták, ha Escape szekvenciák, akkor forduljak a hivatalos szervizekhez. Felhívtam az egyiket. Meglepetésemre ott sem tudtak azonnal válaszolni kérdésemre, egy óra haladékot és visszahívást kértek. Egy óra múlva közölték, hogy ugyan a nyomtató tényleg tud 35 féle karaktertábla szerint nyomtatni, de Escape szekvenciákkal ezekből csak 9-et lehet elérni, nagyjából azokat, amiket a 90-es évek elején az akkori fejlesztésekkel beletettek az ESC/P szabványba. Így tehát nincs más mód, mint a nyomtató gombjairól, menüből átállítani ezt. Aki csinált már ilyet az pontosan tudja, miért nem szeretném én ezt a programom felhasználóira bízni.. Minden ügyfélnél elvégezni, vagy elvégeztetni ezt a rendszergazdákkal.. elég macerás és időrabló dolog lesz. Kicsit csalódott vagyok, de úgy tűnik ez van, ezt kell szeretni. Köszönöm Riha a segítő hozzászólásokat. | |
| Riha hozzászólása BraunX (12:58) részére | előzmény | privát | 2011.03.28. 14:03 | válasz |
| Bocsi, de a grafikus nyomtatás nálad kizárva / szóba sem jöhet? | |
| Zeusz1967 hozzászólása Riha (14:03) részére | előzmény | privát | 2011.03.28. 15:06 | válasz |
| Mátrix nyomtatón nem egészséges grafikusan nyomtatni. Lehet, de borzasztó lassú ... nem arra vannak kitalálva. | |
| Zeusz1967 hozzászólása BraunX (12:58) részére | előzmény | privát | 2011.03.28. 15:09 | válasz |
| Azért nem írtam korábban, mert én másképpen oldottam meg a problémát .... igaz .. még clipperből. Szóval én a nyomtatandót egy függvénnyel küldtem a nyomtatóra, aminek egyik paramétere a nyomtató típusa volt. Ha mátrixra ment a nyomtatás, akkor "on the fly" átkonvertáltam 437-es kódra. Nem túl szép, de felettébb hatásos, robosztus, felhasználófüggetlen megoldás volt. | |
| Riha hozzászólása Zeusz1967 (15:06) részére | előzmény | privát | 2011.03.28. 16:40 | válasz |
| Most vettem észre (kutakodás közben), hogy e nyomiról már 2009-ben is értekeztünk..(azonos hármasban) Egyébként a 437-es ma már nem a legjobb választás: A 437 kódolás az MS-DOS eredeti, amerikai igények szerint készült kódkészlete. Ez is tartalmaz néhány magyar ékezetes karaktert: A 852-es jobb lenne, ha lenne.. | |
| BraunX hozzászólása Riha (16:40) részére | előzmény | privát | 2011.03.29. 08:59 | válasz |
| @Riha: igen, tényleg erről a nyomiról értekeztünk 2 éve itt. Akkor még elég volt, hogy ha grafikus módon, de helyesen jönnek ki a nyomatok. Jelenleg a nyomtatás gyorsításán dolgozom, ehhez szükséges a karakteres nyomtatás. @Zeusz: érdekes és jó megoldás lehetett az "on thefly" kódlap konverzió. Azonban tőlem az Ügyfelek fullos megoldást várnak, azaz teljes magyar karakterkészletet. Egyébként feltűnően kevés hasznos anyagot lehet találni a neten ebben a témakörben. Ha van is, akkor a legtöbbször ugyanazt az EPSON manual-t linkelik be, amit én is használok. A gyakorlati szakemberek vagy kivesztek, vagy eltökélten őrzik tudásukat egészen a sírig. Pedig sokan voltak/vannak. A 90-es években elég elterjedt volt ez a nyomtatási mód, később pedig a pénztárgépes szakma vitte tovább ezt a tudást. | |
| Arti hozzászólása BraunX (08:59) részére | előzmény | privát | 2011.03.29. 10:14 | válasz |
| Szia! Boccs, ha hülyeséget írok. Próbáld ki, hogy a szöveget átírod úgy, hogy az ékezetes betűk helyett ASCII kódot küldesz ki. Lehet, hogy a progid végez valami konverziót. Esetleg teszt képpen vezéreld valami más progival a nyomtatót, ha itt jól jönnek a karakterek akkor nem is a nyomtatóval van a gond. Ha jól emlékszem annak idején (majdnem?) minden ékezetes karaktert elő tudtunk varázsolni az ilyen karakteres interfészű nyomtatókból. A program clipper volt xp-n (és most ne nevess :). | |
| BraunX hozzászólása Arti (10:14) részére | előzmény | privát | 2011.03.29. 10:41 | válasz |
| @Arti: köszi az újabb ötletet, de azt hiszem nincs jó megoldás a kérdésemre. Ugyan nem írtam le egyértelműen, de közben a nyomtatóm kezelőgombjaival és sok papír elhasználásával sikerült a szükséges kódlapot beállítani a nyomtatón. Azóta szépen tudok magyarul írni vele. Azért nem igazi megoldás ez nekem, mert így a program felhasználóinál is mindenhol el kell ezt a nem túl egyszerű manuális beállítást végezni. Ezért kerestem a programból való beállítás lehetőségét. A szervíz információi szerint, Esc vezérlőkódokkal magyar karakterkészletet nem tudok beállítani. | |
| Riha hozzászólása BraunX (10:41) részére | előzmény | privát | 2011.03.30. 10:35 | válasz |
| Itt szvsz találhatsz valakit aki beégeti néked (ill. a felhasználóidnak) az adott eprom-okba a pc852-t. Ezt követően már nem lesz több gondod e témában.. | |
| hbt hozzászólása Riha (10:35) részére | előzmény | privát | 2011.09.22. 10:18 | válasz |
| Nem tudom, hogy megoldódott-e a problémád? A 852-es kódlap használatára képes EPSON LQ nyomtatókat a vezérlőbillentyűk segítségével a nyomtató meürendszerében be lehet állítani 852-es és egyéb karakterkészlet használatára. Ha ezt megtetted, akkor a programból kiküldött ékezetes karakterek is nyomtatásra kerülnek. Menürendszer elérése valamelyik gomb nyomva tartása és a nyomtató bekapcsolásával érhető el. Ha a tesztoldal indul el, akkor próbálj másik gombot használni. HP nyomtatók vezérelhetőek programból is, az EPSON karakterkészlete többnyire nem állítható vezérlőkarakterrel. | |
| Riha hozzászólása hbt (10:18) részére | előzmény | privát | 2011.09.22. 10:59 | válasz |
| Nem tudom, hogy megoldódott-e a problémád? Bocsi, de tán egy lukkal arrébb.. Nem én vetettem fel a "problémát", így az nem is az enyém | |
| hbt hozzászólása BraunX (11:35) részére | előzmény | privát | 2011.09.22. 11:20 | válasz |
| A 852-es kódlap használatára képes EPSON LQ nyomtatókat a vezérlőbillentyűk segítségével a nyomtató meürendszerében be lehet állítani 852-es és egyéb karakterkészlet használatára. Ha ezt megtetted, akkor a programból kiküldött ékezetes karakterek is nyomtatásra kerülnek. Menürendszer elérése valamelyik gomb nyomva tartása és a nyomtató bekapcsolásával érhető el. Ha a tesztoldal indul el, akkor próbálj másik gombot használni. HP nyomtatók vezérelhetőek programból is, az EPSON karakterkészlete többnyire nem állítható vezérlőkarakterrel. | |
| babo_ hozzászólása hbt (11:20) részére | előzmény | privát | 2011.09.22. 11:40 | válasz |
| Ugyan nem írtam le egyértelműen, de közben a nyomtatóm kezelőgombjaival és sok papír elhasználásával sikerült a szükséges kódlapot beállítani a nyomtatón. Azóta szépen tudok magyarul írni vele. A fentiből látszik, hogy megoldódott neki. A gondja, ha jól értem, hogy a kódlap beállítása hardveres, amit vagy meg kell tanítani n+1 ügyfélnek, vagy neki ki kell mennie n+1 helyre és megcsinálni. Ezt szerette volna elkerülni. De javítson ki, ha tévedek. | |
| BraunX hozzászólása babo_ (11:40) részére | előzmény | privát | 2011.09.22. 12:19 | válasz |
| @babo_: tökéletesen összefoglaltad a problémát. Látszik, hogy te vetted a fáradtságot és elolvastad az összes hsz.-t és értelmezted is, mielőtt hozzászóltál volna. Azóta a program módosítása elkészült ugyan, de még mindig van olyan hely, ahol levélben és telefonon felváltva kérlelem a helyi rendszergazdát, hogy végezze el a szükséges beállítást a nyomtatón. A kiszállást ugyanis nem fizetik meg a cégek, (a legtöbb esetben) saját költségemen pedig nem járom körbe az ügyfeleket. | |